4 januari 2023 by 

Op de deze site vindt u op diverse kaarten verwijzingen naar personen die zich verzetten tegen de slavernij, de abolitionisten. Hieronder hebben we een aantal abolitionisten uitgelicht. Leerlingen vinden hier toegankelijke bronnen en informatie over hen.

Meer bronnen
1763 Monument op het Plein van de Revolutie in Georgetown, Guyana, ontworpen door de Guyanese kunstenaar Philip Moore

Ter aanvulling kunnen zij op zoek gaan naar andere abolitionisten via de kaarten op deze site. Zij kunnen ook de informatie  bekijken over de vijf abolitionisten die een relatie hebben met Utrecht. Die informatie is toegesneden op leerlingen van vmbo kader/ lbb.

Introductie met Powerpoint

Ter introductie kunt een PowerPoint (20 min.) tonen waarin een relatie wordt gelegd tussen slavernij in de koloniën en de sporen daarvan in Nederland. Zie bijvoorbeeld de PowerPoint voor de route van Amsterdam, Utrecht of Haarlem. Die is eenvoudig aan te passen, afhankelijk van de les die u rond het thema verzet wilt aanbieden.

Enkele abolitionisten

Met geweld onderdrukten de Europese kolonisten de mannen, vrouwen en kinderen die zij in slavernij gevangen hielden. Wie zich verzette, riskeerde de marteldood. Toch braken in de koloniën regelmatig opstanden uit. De eerste grote slavenopstand vond plaats op Nederlands grondgebied. Dat was in 1763 in Guyana (naast Suriname) dat toen een Nederlandse kolonie was. De opstand mislukte, de leiders van de opstand werden gedood. De aanvoerder van de opstand heette Cuffy (ook wel gespeld als Koffi of Kofi). Zijn standbeeld staat in Georgetown, de hoofdstad van Guyana. 

In Nederland was nauwelijks verzet tegen de slavernij en wie zich uitsprak tegen de slavernij liep weinig risico. Pas in de negentiende eeuw wilden meer mannen en vrouwen dat de slavernij werd afgeschaft. Zij heetten abolitionisten.  Dat woord komt van het Engelse werkwoord to abolish. Dat betekent afschaffen.  

Hieronder maak je kennis met een aantal abolitionisten. Klik op de afbeelding en je komt meer over hen te weten.  

Informatie over andere abolitionisten, zoals Nicolaas Beets (Haarlem en Utrecht) en Julien Wolbers (Utrecht), vind je op deze site via de kaarten en beeldbank.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Verzet