Dienke Hondius

Dienke Hondius

lnitiator / Hoofd onderzoek

Dr. Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Daarnaast werkt ze ook voor het Anne Frank Huis. Haar onderzoek richt zich op de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis, slavernijgeschiedenis en andere verwante thema's.

Dineke Stam

Dineke Stam

Onderzoek en educatie

Dineke Stam is historicus en tentoonstellingsmaker. In 2010, 2012 en 2013 maakte ze exposities over slavernij, voor NiNsee, het Stadsmuseum Tilburg en het Noord-Hollands Archief. Ze werkte bij het Anne Frank Huis en bij de Nederlandse Museumvereniging als projectleider Interculturele Programma's Erfgoedbreed. Sinds 2005 is ze zelfstandig onderzoeker, maker en adviseur in de cultuur- en erfgoedsector.

Inge Zwart

Inge Zwart

PR

Inge Zwart deed de master Public Humanities aan Brown University in Providence, de Verenigde Staten. Ze is geïnteresseerd in de publieke geschiedenis en herinnering van taboe onderwerpen en de samenkomst van publieke geesteswetenschappen en activisme. In Nederland studeerde Inge aan het University College Roosevelt waar ze onder andere de publieke geschiedenis van het slavernijverleden van Middelburg onderzocht. Najaar 2018 begint ze met haar PhD.

Jennifer Tosch

Jennifer Tosch

Erfgoed adviseur / Coördinator USA

Jennifer Tosch is cultureel erfgoed historicus en ondernemer. Zij is de oprichtster van Black Heritage Tours in Amsterdam, Brussel en New York.

Laurian Kuipers

Laurian Kuipers

Vrijwilliger

Laurian Kuipers rondde haar bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht af met een stage bij ons in 2018. Haar interesses liggen bij (post)koloniale geschiedenis, bekeken vanuit een intersectionele invalshoek. Ze schreef haar scriptie over de Nederlandse Legervoorlichtingsdienst in Nederlands-Indië en onderzocht hoe de aanwezigheid van Nederlandse soldaten daar gelegitimeerd werd.

Nancy Jouwe

Nancy Jouwe

Projectleider / onderzoeker / contactpersoon musea

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en geïnteresseerd in intersectionaliteit, postkoloniale en dekoloniale theorievorming, kunst en erfgoed. Ze is een fellow aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht 2022-2025 en doet een PhD over de Papoeagemeenschap in Nederland aan de Vrije Universiteit. Jouwe is spreker en moderator in de culturele en erfgoedsectoren, en doceert aan diverse instituties. Ze is mederedacteur van diverse boekpublicaties over slavernijgeschiedenis en (het heden van) het Nederlandse koloniale verleden.

sjoerd-jaarsma

Sjoerd Jaarsma

Database / Website & kaarten

Dr. Sjoerd R. Jaarsma is een antropoloog en historicus. Hij werkte als onderzoeker bij universiteiten in binnen- en buitenland. Van 2000-2012 werkte hij als projectcoördinator en zakelijk leider voor Stichting Papua Cultureel Erfgoed. Op het moment is hij met zijn eigen bedrijf Schermen& actief als adviseur voor digitalisering van erfgoed en scherminstructeur.

Wim Manuhutu

Wim Manuhutu

Onderzoeker

Wim Manuhutu (Vught, 1959) is historicus, gespecialiseerd in moderne geschiedenis van Indonesië. Van 1987-2008 was hij directielid van het Moluks Historisch Museum in Utrecht en was hij verantwoordelijk voor tentoonstellingen, activiteiten en onderzoek. Hij publiceerde verschillende artikelen over Molukse geschiedenis in bladen en boeken.
Sinds 2009 is hij eigenaar van Manu2u dat culturele projecten en activiteiten opzet en realiseert met diverse partners. Hij treedt regelmatig op als adviseur, gastspreker en gesprekleider. Hij is gastdocent aan het Amsterdam University College en de Vrije Universiteit en werkt aan een proefschrift over de culturele betrekkingen tussen Nederland en twee van zijn voormalige koloniën, Suriname en Indonesië.