4 januari 2023 by 

Dit lesprogramma gaat over de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Zeist en de link met de slavernij in Suriname. Bij De sporen vinden leerlingen ook een verwijzing naar de fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug.

Inhoud lesprogramma
Provincie Utrecht (Atlas van Bleau)

Leerlingen maken kennis met de slavernij in Suriname en met de EBG. Met behulp van deze opdrachtbladen proberen ze door zelf onderzoek te doen het antwoord te vinden op deze vragen:

1. Wat is Carl overkomen op de suikerplantage Molhoop. Leerlingen bestuderen daarbij ook achttiende-eeuwse tekeningen van een plantage.

2. Wie was de EBG-dominee Cornelis Winst Blijd? Leerlingen bekijken een documenten waarin ze kunnen lezen dat hij werd geboren in slavernij op plantage st. Barbara.

3. Hoe kijkt de EBG-kerk terug op de houding van de kerk toen tegenover de slavernij in Suriname.

Introductie met PowerPoint

Ter introductie hebben we een PowerPoint (20 min) samengesteld die de verbinding legt tussen de koloniale geschiedenis buiten Nederland en de sporen van slavernij in Nederland. Ook de rol van de Evangelische Broedergemeente wordt toegelicht.

Tip

Ter versterking van uw les kunt u contact opnemen met de kerk in Zeist. Bijvoorbeeld voor een rondleiding of een gastspreker.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Zeist