• Interactive Mapping Slavery in Tropenmuseum

  • Back
31 oktober 2018 by 

Interactive toegevoegd aan tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden van het Tropenmuseum te Amsterdam.

30 september jl. is in het Tropenmuseum in Amsterdam een interactive geïnstalleerd met beschrijvingen van locaties door Nederland heen, die verbonden zijn met het Nederlandse slavernijverleden. Het is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Tropenmuseum en Mapping Slavery.

Interactive Tropenmuseum overzicht

De interactive bevat 55 locaties die over het hele land zijn verspreid. De teksten en beelden geven informatie over lokale verwijzingen naar de geschiedenis van slavernij in Nederland. Gezamenlijk laten de locaties zien dat die geschiedenis overal in Nederland is terug te vinden. Dankzij deze toevoeging in de bestaande semi-permanente tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’ zijn er verwijzingen te vinden naar het slavernijverleden in Azië, waar de VOC nauw bij betrokken was.

De tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden is in nauwe samenwerking met wetenschappers,

activisten en artiesten ontstaan. In videoportretten delen vier sleutelfiguren in het actuele debat – Gloria Wekker, Karwan Fatah-Black, Amade M’charek en Marian Markelo – hun perspectief op verschillende nalatenschappen van slavernij. Hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet daartegen, boeken uit The Black Archives, foto’s van protesten in de jaren ’70 tot nu dragen bij aan ontdekking en bewustwording van dit thema.

Elke tweede zondag vindt er een rondleiding langs de tentoonstelling plaats, je kunt je aanmelden.