• Markeringen in Utrecht

  • Back
31 oktober 2018 by 

Op 24 november 2018 plaatste Mapping Slavery NL in samenwerking met de gemeente Utrecht markeringen in de openbare ruimte, die verwijzen naar het slavernijverleden in Utrecht.  De markering is ontworpen door kunstenaar/ontwerper Raul Balai en bestaat uit een metalen pin van 10cm doorsnede met daarop een schip een een verwijzing naar onze site. De markeringen vormen een lichte verhoging in het voetpad, zodat je er als het ware over kunt ‘struikelen’.

De datum 24 november 2018 markeert het moment dat zeven jaar geleden de stadswandeling Sporen van Slavernij Utrecht werd gelanceerd in De Winkel van Sinkel in Utrecht.

De markeringen worden aangebracht bij locaties in Utrecht waar in het verleden personen gewoond hebben die iets te maken hebben gehad met handel in tot slaaf gemaakten, hun rijkdom hebben verworven met slavenarbeid (of de koloniale producten die hieruit zijn voortgekomen), of juist recht daartegenover het verzet tegen tegen de slavernij (abolitionisten) of (vrijgemaakte/vrijgekochte) tot slaaf gemaakten of hun nazaten.

In oktober 2018 is een soortgelijke pin reeds aangebracht in de Utrechtse wijk Lombok, een wijk met straatnamen die verwijzen naar het Nederlandse koloniale verleden (bitterzoeteroute.nl)