6 oktober 2022 by 
Verovering van de Zilvervloot door Piet Hein, 1628 (anoniem 1787-88; collectie Rijksmuseum)

Zeevaarder Piet Hein (1577-1629) werd in Delfshaven geboren, destijds een deel van Delft. Hij werkte zowel voor de VOC als de WIC.

In 1609 voer hij mee met een vloot naar Banda Neira (Molukken), waar de VOC probeerde een monopolie op nootmuskaat en foelie af te dwingen. In 1621 installeerden de Nederlanders op Banda een plantage-economie met slavenarbeid.

Hein was ook bij de aanval op Portugees Brazilië. Hij kreeg opdracht de Spaanse Zilvervloot te veroveren bestaande uit zilver, suiker, huiden en de kleurstoffen indigo en cochenille (huidige waarde: een half miljard euro). Dat lukte en dankzij dat geld kon in 1630 Nederlands-Brazilië worden gesticht.

Oude Kerk, Geestkerkhof 25, Delft

In Nieuw Holland (officiële naam), zo redeneerde men, was slavenarbeid nodig en daarom besloot Nederland in 1637 Fort Elmina (West-Afrika) te veroveren met het oog op de slavenhandel.

Piet Hein was toen al overleden. Hij sneuvelde voor de Belgische kust in 1629 vlak nadat hij met zijn vrouw op de Oude Delft was gaan wonen. Met grote eer werd hij op 4 juli begraven in de Oude Kerk.

Piet Hein!, Piet Hein!, Piet Hein zijn naam is klein,

Zijn daden benne groot, zijn daden benne groot

Hij heeft gewonnen de Zilveren Vloot,

Hij heeft gewonnen, gewonnen de Zilvervloot.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Piet Hein