• Doop Maria Zara Johanna Niabi uit Guinea

  • Back
6 oktober 2022 by 
Ets van de doop van Maria Zara Johanna Niabi, 1794 (bron: Gemeentearchief Delft)

In 1794 werd in de Remonstrantse kerk (Oude Delft 102) een 24-jarige vrouw uit Guinea gedoopts. Ze kreeg de doopnamen Maria Zara Johanna. Ze was de dochter van Cajo Sainquo Niabi en Masa Oribo. Maria vertelde dat zij in Zoogwoin was geboren, een dagreis van Elmina, Ghana.

Op een veiling in Demerary (Guyana) werd zij gekocht door meneer Hekker, die haar meenam naar Nederland. Hekker weigerde in eerste instantie haar te laten dopen maar de Kerkenraad haalde hem over.

Het voor de Remonstrantse Gemeente Delft gestichte, torenloze kerkgebouw is de opvolger van het in 1638 in klassicistische stijl opgetrokken godshuis, dat stond tussen de Oude Delft en de Wijnhaven. De in een aan de Neo-Hollandse Renaissance en Neo-Romaans verwante Overgangsstijl gebouwde kerk heeft een nog geheel in de oorspronkelijke staat verkerend kerkinterieur (reliwiki.nl)

Van de doop is een gravure gemaakt en er is een hele pagina aan gewijd in het doopboek. Toch was zij niet de enige of zelfs de eerste. Op 15 april 1682 werd in Delft de ‘geweeze slaaf Arange, genaamt Adriaan, een zwarte, geboortig van de kust van Malabar’ (India) gedoopt. Dit gebeurde in het huis van zijn voormalige eigenaar, de heer Van Goens. En op 11 juli 1651 werd Catharina, geboren in Coromandel (India), meegenomen naar Delft als zoogster voor een kind van een VOC-commandeur, en op haar ziekbed gedoopt.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Doop Maria Zara Johanna Niabi uit Guinea