Zeevaarder Piet Hein (1577-1629) werd in Delfshaven geboren, destijds een deel van Delft. Hij werkte zowel voor de VOC als de WIC.
In 1609 voer hij mee met een vloot naar Banda Neira (Molukken), waar de VOC probeerde een monopolie op nootmuskaat en foelie af te dwingen. In 1621 installeerden de Nederlanders op Banda een plantage-economie met slavenarbeid.
Hein was ook bij de aanval op Portugees Brazilië. Hij kreeg opdracht de Spaanse Zilvervloot te veroveren bestaande uit zilver, suiker, huiden en de kleurstoffen indigo en cochenille (huidige waarde: een half miljard euro). Dat lukte en dankzij dat geld kon in 1630 Nederlands-Brazilië worden gesticht.
In Nieuw Holland (officiële naam), zo redeneerde men, was slavenarbeid nodig en daarom besloot Nederland in 1637 Fort Elmina (West-Afrika) te veroveren met het oog op de slavenhandel.
Piet Hein was toen al overleden. Hij sneuvelde voor de Belgische kust in 1629 vlak nadat hij met zijn vrouw op de Oude Delft was gaan wonen. Met grote eer werd hij op 4 juli begraven in de Oude Kerk.