• Landgoed Eyckenstein

  • Back
26 april 2023 by 
Landgoed Eyckenstein

Landgoed Eyckenstein is in 1876 door Christiaan Willem Johan van Boetzelaer van Dubbeldam (1806-1872) en Elisabeth Charlotte Petronella Both Hendriksen (1809-1880) van Elisabeth haar vader geërfd. Christiaan en Elisabeth woonden aan de Oudegracht in Utrecht en brachten hun zomers hier en op het aangrenzende landgoed Sandwijck door. Sandwijck werd gered van de sloop door krakers in 1980.

Elisabeth en Christiaan waren twee zeer gelovige en sociaal betrokken mensen. De bekende Utrechtse abolitionist Nicolaas Beets bijvoorbeeld was een vriend van Christiaan en een van de sprekers bij zijn grafrede.

Elisabeth was ook een verre nakomeling van Pieter Both, de eerste Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië. Both zocht een plaats waar schepen konden komen en een bestuur gevestigd kon worden. Hij koos Java. Hij moest het VOC-monopolie in de Molukken waarborgen door corruptie te bestrijden en forten te bouwen. Deze forten werden gebouwd door tot slaaf gemaakten en de VOC was uitgebreid betrokken bij slavernij en slavenhandel.

Toegankelijk? Huis: nee. Tuin: op afspraak.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Landgoed Eyckenstein