• Begraafplaats Hoge Vuurseweg

  • Back
26 april 2023 by 

Het kerkhof is de Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg. Op deze begraafplaats bevindt zich het graf van Andries de Wilde (1781-1865), die nabijgelegen landgoed Pijnenburg bezat. Andries de Wilde was de lijfarts van gouverneur-generaal Daendels Java. In 1813 kocht hij met drie anderen de Soekaboemi-landen op Java, waar hij als administrateur werd aangesteld.

Begraafplaats Hoge Vuurscheweg

Andries liet het landschap ontginnen en creëerde nieuwe plantages met rijst, koffie, thee en suiker. Daarnaast voorzag hij het gebied van wegen, irrigatiewerken, nieuwe productiemethoden en medische zorg voor de bevolking. Doordat hij voor verbetering van de positie en het welzijn van de inheemse werkers zorgde, met behoorlijke betaling voor arbeid, was hij geliefd.

Andries maakte vanwege economische overwegingen geen gebruik van dwangmatige tewerkstelling, maar was geen abolitionist. Het is wel deze economische denkwijze die ervoor zorgde dat latere initiatieven voor afschaffing van slavernij succesvol werden. De kosten wogen simpelweg niet meer op tegen de baten. Andries de Wilde keerde als rijk man terug naar Nederland in 1822.

Toegankelijk? Open tussen 09.00 en 18.00.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Begraafplaats Hoge Vuurseweg