Het pand Korte Noordstraat 49-51 was van de 18de eeuw tot eind 19de eeuw als cacaomolen in gebruik. Hier stond vroeger de chocoladefabriek van Fak Brouwer. De verpakking van de Middelburgse cacaofabrieken was voorzien van een kwaliteitsmerk dat in de letters A werd uitgedrukt. De lettercodering AAAAA stond voor de allerhoogst mogelijke kwaliteit. De meeste fabrieken voerden AAA.
Door de uitgebreide handel van de Middelburgse WIC op de West ontstond er een levendige handel in cacao en dus kwamen er veel chocoladefabrieken in de stad.
Zeeland, en vooral Middelburg, heeft een unieke relatie met de cacaohandel. In 1667 veroverden de Zeeuwen de kolonie Suriname op de Engelsen. Cornelis van Aersen van Sommelsdijk, een invloedrijke Zeeuw, bezat in 1683 een derde deel van de Sociëteit van Suriname, die verantwoordelijk was voor het bestuur van de kolonie. Sommelsdijk zou als eerste de koers hebben uitgezet voor de cacaoproductie, die grotendeels naar Middelburg wordt verscheept.
Door de uitgebreide handel van de Middelburgse WIC op de West ontstond er een levendige handel in cacao en dus kwamen er veel chocoladefabrieken in de stad.
In 1703 liet Jan Fak Brouwer in Middelburg de eerste chocolademolen oprichten. Recht tegenover waar ooit de ingang van de kazerne van Middelburg was, bevond zich in de 19de eeuw de winkel en chocolademolen van Fak Brouwer. Een van Nederlands vermaardste chocoladeproducenten. De cacaomassa werd op enkele toevoegingen na bijna puur verkocht. De Zeeuwse ‘chocolaad’ was dan ook bekend om zijn vette, bittere smaak.
De bittere smaak van de Zeeuwse chocolade symboliseert tevens de bittere nasmaak van het slavernijverleden. Een overgroot deel van de cacao werd in die tijd namelijk geproduceerd door slaafgemaakten op de cacaoplantages.
Bronnen
De Wete jaargang 27 nummer 2 (april 1998) / Heemkundige Kring Walcheren (www.hkwalcheren.nl)
Stadswandeling Cacao, Suiker en Slaven. Middelburg, 2014.
Historische afbeelding: Rijksstudio