• Kaperkapitein Credo

  • Back
26 januari 2023 by 

Herengracht 68, het witte huis met de grote vlaggenmast aan de gevel, draagt de naam Coning William en is genoemd naar koning-stadhouder Willem III.

Foto van de Herengracht 68
Bron: Zeeuws Archief

Het behoorde vermoedelijk ooit toe aan kapitein Willem Credo, een oorspronkelijk van Veere afkomstige kaperkapitein die tussen circa 1688 en 1715 de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee onveilig Maakte en daardoor een levende legende werd. Hij maakte als kaper circa tweehonderd schepen buit in de Negenjarige Oorlog (1688-1697) en Spaanse Successieoorlog (1702-1713).

Als er geen oorlog was hield Credo zich vaak bezig met het zogenaamde ‘lorrendraaien’: smokkelhandel met kruit, wapens en sterke drank op Afrika, waarop alleen de WIC toen het handelsmonopolie bezat.

Gevel van Herengracht 68, draagt de naam Coning William.

Credo heeft in ieder geval één en wellicht meerdere ‘illegale’ slavenreizen van Angola naar Sint Eustatius ondernomen. De autoriteiten – en niet alleen de Nederlandse – waren als de dood voor hem. Zo zou de Franse vlootvoogd L’Aigle hem ooit tegengekomen zijn op zee, maar uit respect niet hebben durven aanvallen. Waarop Credo in het voorbijvaren vanuit zijn kajuitraam met een glas wijn in de hand op hem zou hebben geproost: ‘Monsieur L’Aigle! A Votre Santé!’

Bronnen

Stadswandeling Cacao, Slaven en Suiker. Middelburg, 2014.

Ruud Paesie, “De illegale goederen- en slavenreis van het fregat de Peel, 1700-1702,” Tijdschrift voor Zeegeschiedenis, Jaargang 24, Nr. 2 (Oktober 2005) 167-178.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Kaperkapitein Credo