Voor Haarlem is een korte route samengesteld rond de Grote Markt. Leerlingen bereiden in tweetallen een presentatie voor bij een van de plekken op de route. Zij vinden hun informatie op de luisterapp Hoezo, Haarlem & slavernij? of op de kaart van Mapping Slavery.
De route voert langs 8 plekken. Tijdens de testronde bleek het goed te werken de klas te splitsen en de route op twee verschillende plekken te starten. De korte handleiding vindt u hier.
Introductie met PowerPoint (20 min)
Ter introductie hebben we een PowerPoint samengesteld die de verbinding legt tussen de koloniale geschiedenis buiten Nederland en de sporen van slavernij in Haarlem. Opgenomen is o.a. de kaart van Haarlem met de namen en adressen van Haarlemmers die bij de afschaffing van de slavernij in Suriname een vergoeding kregen van 300 gulden voor ieder persoon die zij tot die tijd tot hun eigendom hadden gerekend.
Interessant is het om bij die kaart door te klikken naar de namen van degenen die in slavernij werden gehouden en die in 1863 als vrij mens werden erkend: welke informatie vind je (hoe summier ook) nog meer over hen in dat archief? Ten slotte wordt ook de vraag gesteld wat slavernij voor ieder persoonlijk betekent, voor u als docent, maar ook voor de leerlingen.
Als u de PowerPoint-presentatie downloadt, vindt u bij elke dia onderaan een korte toelichting en suggesties voor de bespreking in de klas.