• Amsterdam: Sporen rond de Dam

  • Back
4 januari 2023 by 

Voor Amsterdam is een korte route rond de Dam samengesteld. De route duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur en voert langs zo’n vijftien plekken, met twintig verhalen. Leerlingen bereiden in tweetallen een presentatie voor over een van deze plekken. Ze vinden voor elk van deze plekken bronnen op hun opdrachtenblad, geschikt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo-T, havo, vwo) en positief getest in één mbo-klas.

Amsterdam – Stedenatlas Frederick de Wit (1698)

Leerlingen vinden het routeblad, instructieblad en de opdrachten (met bronnen) bij de Sporen rond de Dam allemaal in één document: Opdrachten, instructie en routeblad

Voor een les bij het slavernijmonument van Amsterdam of bij het beeld van Anton de Kom, zie verder op deze website bij Monumenten.

Intro met PowerPoint (20 min.)

Ter introductie hebben we een PowerPoint samengesteld die de verbinding legt tussen de koloniale geschiedenis buiten Nederland en de sporen van slavernij in Amsterdam. Opgenomen is o.a. de kaart van Amsterdam met alle namen en adressen van Amsterdammers die bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen een vergoeding kregen voor iedere persoon die zij tot die tijd tot hun eigendom hadden gerekend: 300 gulden voor iemand in slavernij in Suriname; 200 gulden voor iemand op de Antillen.

Interessant is het om bij die kaart door te klikken naar de namen van degenen die in slavernij werden gehouden en die in 1863 als vrij mens werden erkend. Ten slotte wordt ook de vraag gesteld wat slavernij voor ieder persoonlijk betekent, voor u als docent, maar ook voor de leerlingen.

Als u de PowerPoint-presentatie downloadt, vindt u bij elke dia onderaan een korte toelichting en suggesties voor de bespreking in de klas.

Tips:

  • Stadsarchief Amsterdam onderhoudt een site met veel interessante bronnen over slavernij uit het archief en met achtergrondinfo.
  • Documentaire: AT5 (25 min.) – Mark Ponte over zijn onderzoek naar de Afrikaanse gemeenschap in Amsterdam, in de zeventiende eeuw.
  • U kunt met leerlingen en collega’s een speciale boottour boeken bij Black Heritage Tours. Voor info en prijzen zie de website.
  • Wilt u meer inspiratie? Docent Mari Varsány heeft een tweetalige route gemaakt met kijkvragen.
Kaart

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Amsterdam: Sporen rond de Dam