Historische achtergrond
Dordrecht was de derde suikerstad van de Noordelijke Nederlanden en in de 18e eeuw waren er 16 suikerraffinaderijen in Dordrecht. In deze suikerraffinaderijen werd het ruwe suiker verwerkt van plantages uit het Atlantische gebied. Op deze plantages werd het suikerriet gedwongen verbouwd door tot slaaf gemaakte mensen. Na het raffineren van de suiker werd het vervoerd naar diverse gebieden binnen en buiten Nederland en verkocht in winkels met koloniale waren in Dordrecht. In deze winkels met koloniale waren werden ook andere koloniale producten verkocht zoals koffie, tabak en thee.
De historische rijkdom van de stad is voor een groot deel vergaard ten koste van tot slaaf gemaakte mensen en oorspronkelijke inwoners in de Nederlandse koloniën. Sporen van dit verleden zijn op veel plekken te vinden in de stad zoals het suikerbrood in de gevel van het West-Indische Huis in de Wijnstraat. Een voorbeeld hoe Dordrecht betrokken was bij de West-Indische Compagnie, koloniale handel en slavernij.
Cultureel Educatief Centrum Dordrecht
Om deze sporen inzichtelijk te maken en bewustwording te creëren over het koloniale verleden van Dordrecht zijn Sidney Breidel en Rowan van der Stelt het initiatief Koloniaal Verleden Dordrecht gestart. Sinds december 2023 valt dit initiatief onder Stichting Cultureel Educatief Centrum Dordrecht (CECD).
In samenwerking met Stichting Historisch Platform Dordrecht is de wandelgids Slavernijverleden Dordrecht gepubliceerd. Deze wandelgids is verkrijgbaar op diverse verkooppunten en in de ruimte van het CECD in de stationshal van het Centraal Station van Dordrecht. Ook worden er vanuit het CECD stadswandelingen georganiseerd. Heeft u interesse in een stadswandeling, neem dan contact op met info@cecd.nl
Lopend onderzoek
In november 2023 is er een onderzoek gestart in opdracht van de gemeente Dordrecht naar het slavernijverleden van de stad. Het onderzoek bestaat uit twee deelonderzoeken, één over het stadsbestuur en één over de levens van Zwarte Dordtenaren door de eeuwen heen.
Het wordt uitgevoerd door historici Karwan Fatah-Black, Ramona Negrón, Nikita Krouwel en Rowan van der Stelt. Dit doen zij in samenwerking met een begeleidingscommissie bestaande uit o.a. Sidney Breidel, Swendeline Ersilia en Peggy Bouva. De uitkomsten worden in 2025 gepubliceerd in een boek en een publiekstoegankelijke publicatie.