• Afrikaanse roots

  • Back
5 januari 2023 by 
Susanna Dumion (collectie Teylers Museum)

Bij het thema Afrikaanse Roots staan nu zes onderwerpen of personen centraal, van de Romeinse tijd tot en met de achttiende eeuw. Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit en krijgen daarvoor bronnen en suggesties aangereikt. Het resultaat kan een portrettengalerij zijn.

Introductie

Ter introductie van dit onderwerp kunt u zoals bij de andere lesprogramma’s de PowerPoint tonen die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij de stadsroute in Amsterdam of Haarlem. Of u start hiermee: Afrikaanse Roots hebben we eigenlijk allemaal: in Afrika zou de mensheid zijn ontstaan. Hiernaast zie je het portret van Susanna Dumion, geboren in 1705 in Suriname. Zij kwam Suriname met haar bazin naar Amsterdam.

In de tijd van de VOC en de WIC kwamen net als Susanna Dumion meer mannen en vrouwen als bediende met hun bazen mee naar de Nederlanden. Ze kwamen bijvoorbeeld uit Azië,  uit Afrika, uit Suriname of de Antillen. Sommigen van hen bleven in Nederland. Op de kaarten op onze site kom je een aantal van hen tegen, bijvoorbeeld Caatje in Amsterdam of Eduard van Akaboa in Utrecht. Daar tref je ook mensen met Aziatische roots, zoals Sibilla van Batavia in de Minrebroederstraat in Utrecht. 

Hier vind je afbeeldingen van andere personen. Je gaat zelf op zoek naar informatie over hen. Ook over Afrikanen in de Romeinse tijd. Aanwijzingen vind je achter de foto’s. Wie weet maken jullie samen één grote portrettengalerij.

Andere personen

Het aantal personen waarin leerlingen zich verdiepen  kunt u uitbreiden, bijvoorbeeld met:

  • 1. Cupido en Siderion, twee bedienden van Willem V. Cupido kwam van de kunst van Guinea uit Afrika, Sideron uit Curaçao. Beiden werden als kind cadeau gedaan aan stadhouder Willem V. Over hen schreef Esther Schreuder (2017) Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof van Oranje. Door haar onderzoek is veel over deze jongens/ mannen bekend geworden. Informatie, bronnen en hun afbeeldingen zijn voor een deel digitaal beschikbaar. Leerlingen zouden zowel die bronnen als die afbeeldingen kunnen onderzoeken.   Zie ook: blogs van Esther Schreuder.
  • 2. De twee Afrikaanse mannen die geportretteerd zijn door Rembrandt. Onderzoeker Mark Ponte probeerde meer over hen te weten te komen, evenals over andere Afrikanen in Amsterdam in de zeventiende eeuw. Hij vertelt hierover bij AT5.
  • 3. Caatje. Zij komt voor bij de stadsroute Amsterdam ‘rondje om de Dam’. Leerlingen onderzoeken hoe het met Caatje is afgelopen en bekijken haar vrijbrief.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Afrikaanse roots