Historische achtergrond
Amsterdam heeft op een bijzondere manier een band met de voormalige kolonie Suriname. Na de verovering van Suriname door de Zeeuwen in 1667, nam eerst de West-Indische Compagnie (WIC) het bestuur over en al snel daarna de Sociëteit van Suriname. De stad was als aandeelhouder van de Sociëteit van Suriname voor 1/3e eigenaar van het gebied, de rest behoorde toe aan de rijke familie Van Aerssen van Sommelsdijck en de West-Indische Compagnie. Op gegeven moment was Amsterdam zelfs 2/3e eigenaar van Suriname. Op deze manier vergaderde de stad Amsterdam over hun ‘bezitting’ met de andere eigenaren in het Amsterdamse West-Indisch Huis.
De meeste eigenaren van plantages woonden in Amsterdam en ook hier werden de financiële besluiten genomen zoals het vergeven van aandelen en het afsluiten van verzekeringen. Veel WIC-bestuurder hebben in een bestuurslaag van de stad Amsterdam gezeten. Invloeden uit de koloniën in de Oost en West verschenen op de gevels van huizen.
Sporen
Amsterdam werd in de twintigste eeuw een plek waar veel nazaten van tot slaafgemaakten naartoe kwamen. Met de viering van Keti Koti (“verbreek de ketenen”) en herdenkingen van het slavernijverleden hebben zij hun eigen geschiedenis vorm gegeven. Deze geschiedenis wordt steeds meer gedeeld met een groter publiek. Sinds 2002 is er een nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark en de viering rond de afschaffing van slavernij wordt steeds populairder.
In Amsterdam zijn vele sporen terug te vinden en te zien van het koloniale tijdperk, en de tijd van de VOC en WIC. Haar hoofdkwartieren bevonden zich in de stad en Amsterdam. De Black Heritage Amsterdam Tour, ontwikkeld door Jennifer Tosch, voert langs deze plaatsen en geschiedenis en vertelt tevens over de zwarte aanwezigheid in Amsterdam door de eeuwen heen.
Benieuwd naar slavernij erfgoed in andere regio’s? Ga naar de overzichtspagina om andere kaarten te bekijken.
Jennifer Tosch is cultureel erfgoed historicus en ondernemer. Zij is de oprichtster van Black Heritage Tours in Amsterdam, Brussel en binnenkort New York.
Als conservator bij het Amsterdam Museum heeft historica Annemarie de Wildt aan verschillende tentoonstellingen gewerkt waarin Amsterdam een hoofdrol speelt. Voor Mapping Slavery was ze betrokken als auteur bij het maken van de Gids Slavernijverleden Amsterdam.
Dr. Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Daarnaast werkt ze ook voor het Anne Frank Huis. Haar onderzoek richt zich op de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis, slavernijgeschiedenis en andere verwante thema’s.
Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkte 20+ jaar in de NGO sector als projectmanager, directeur en curator op het snijvlak van vrouwenrechten, transnationale bewegingen en kunst, cultuur & erfgoed.
Ze werkt als onderzoeker, curator & projectleider op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en doceert bij de Universiteit Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, SIT en CIEE.
Dineke Stam is historicus en tentoonstellingsmaker. In 2010, 2012 en 2013 maakte ze exposities over slavernij, voor NiNsee, het Stadsmuseum Tilburg en het Noord-Hollands Archief. Ze werkte bij het Anne Frank Huis en bij de Nederlandse Museumvereniging als projectleider Interculturele Programma’s Erfgoedbreed. Sinds 2005 is ze zelfstandig onderzoeker, maker en adviseur in de cultuur- en erfgoedsector.