Historische achtergrond
Amsterdam heeft op een bijzondere manier een band met de voormalige kolonie Suriname. Na de verovering van Suriname door de Zeeuwen in 1667, nam eerst de West-Indische Compagnie (WIC) het bestuur over en al snel daarna de Sociëteit van Suriname.  De stad was als aandeelhouder van de Sociëteit van Suriname voor 1/3e eigenaar van het gebied, de rest behoorde toe aan de rijke familie Van Aerssen van Sommelsdijck en de West-Indische Compagnie. Op gegeven moment was Amsterdam zelfs 2/3e eigenaar van Suriname. Op deze manier vergaderde de stad Amsterdam over hun ‘bezitting’ met de andere eigenaren in het Amsterdamse West-Indisch Huis.

De meeste eigenaren van plantages woonden in Amsterdam en ook hier werden de financiële besluiten genomen zoals het vergeven van aandelen en het afsluiten van verzekeringen. Veel WIC-bestuurder hebben in een bestuurslaag van de stad Amsterdam gezeten. Invloeden uit de koloniën in de Oost en West verschenen op de gevels van huizen.

Sporen
Amsterdam werd in de twintigste eeuw een plek waar veel nazaten van tot slaafgemaakten naartoe kwamen. Met de viering van Keti Koti (“verbreek de ketenen”) en herdenkingen van het slavernijverleden hebben zij hun eigen geschiedenis vorm gegeven. Deze geschiedenis wordt steeds meer gedeeld met een groter publiek. Sinds 2002 is er een nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark en de viering rond de afschaffing van slavernij wordt steeds populairder.

In Amsterdam zijn vele sporen terug te vinden en te zien van het koloniale tijdperk, en de tijd van de VOC en WIC. Haar hoofdkwartieren bevonden zich in de stad en Amsterdam. De Black Heritage Amsterdam Tour, ontwikkeld door Jennifer Tosch, voert langs deze plaatsen en geschiedenis en vertelt tevens over de zwarte aanwezigheid in Amsterdam door de eeuwen heen.

Benieuwd naar slavernij erfgoed in andere regio’s? Ga naar de overzichtspagina om andere kaarten te bekijken.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.