De VOC en WIC maken gebruik van wapens op zee en op land. Compagnieschepen en forten hebben kanonnen, wapens worden ingezet om koloniaal gezag te vestigen en behouden.
Aan de Buitenwatersloot staat de kruitfabriek van Salomon van der Heul. Zijn kruitmolens leveren aan de Raad van State en de VOC Kamer Delft. Salomon woont er ook, zijn dochter Debora woont veilig verderop aan de Oude Delft. Hugo ’s Gravensande verkoopt het pand in 1697 aan Salomon voor 15.000 gulden.
Na het overlijden van Salomon van der Heul verkoopt zijn dochter het bedrijf in 1723 voor 45.000 gulden (ruim een half miljoen Euro) aan de Amsterdamse gebroeders Nicolaas en Hendrik van Hoorn. Wellicht is het contact wellicht gelegd door Hendriks oudste zoon Nicolaas Hendrik, getrouwd met de Delftse Catharina van Beaumont.
Van 1710-1720 is Hendrik van Hoorn directeur van de kolonie Berbice (huidige Guyana). De Van Hoorns maken deel uit van het groepje Amsterdamse handelaren dat in 1712 de kolonie Berbice koopt voor 180.000 gulden. Zij bezitten er plantages, bewerkt door slaafgemaakten. Hun huis op Herengracht 514 in Amsterdam laat twee morenhoofden zien.
Bronnen
- Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven, Ingrid van der Vlis, 2023. Rapport Slavernijverleden van Delft. Delft, juni 2023 (87 pp.) [met medewerking van Marion Claessens en Bas van der Wulp].
- Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam, Jennifer Tosch, Annemarie de Wildt, 2014. Gids Slavernijverleden Amsterdam. Edam: LM Publishers.