• Hugo Adriaensz van ’s-Gravesande

  • Back
21 juni 2023 by 
Oude Delft 93 (bron: Monumenten.nl / Michiel1972 via Wikimedia Commons)

Suriname is vanaf 1667 een kolonie van Nederland na een ruil met de Engelsen voor Nieuw-Nederland, het eiland Run (Molukken) en enkele forten aan de West-Afrikaanse kust. De Sociëteit van Suriname wordt eigenaar van Suriname met de WIC, de stad Amsterdam en de Amsterdamse koopman Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck als gelijke aandeelhouders.

Vrijwel van begin af aan is een Delftenaar bestuurslid: Hugo Adriaansz van ’s-Gravesande(1633-1699). Hij is brouwer in Delft en al enkele malen burgemeester van de stad geweest als hij in juni 1683 als WIC-bewindhebber de Kamer De Maze vertegenwoordigt binnen de Sociëteit van Suriname. Op de eerste vergadering waar hij bij is, besluiten de heren tot het uitreden van twee slavenschepen, inclusief financiering.

Zelf is Van ’s-Gravesande in de weer met slavenhandel als hij in 1695 als WIC-bewindhebber een bevrachtingscontract afsluit en ondertekent voor het leveren van vijfhonderd ‘swarte slaven’, voor een derde deel vrouw en twee derde deel man. In diezelfde periode is ook Weeshuisregent tot aan zijn dood in 1699.

Bron

  • Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven, Ingrid van der Vlis, 2023. Rapport Slavernijverleden van Delft. Delft, juni 2023 (87 pp.) [met medewerking van Marion Claessens en Bas van der Wulp].

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Hugo Adriaensz van ’s-Gravesande