• Geërfd koloniaal kapitaal

  • Back
22 juni 2023 by 
Portret van Gerard Cornelis van Riebeeck, Mattheus Verheyden, 1755 (coll. Rijksmuseum)

Charlotta Beatrix Strick van Linschoten en Gerrit Cornelis van Riebeeck zijn een schatrijk echtpaar, dankzij geërfd koloniaal kapitaal. Stadssecretaris Gerard Cornelis van Riebeeck (1722-1759) is misschien wel de rijkste man van Delft. Zoon van Johan van Riebeeck, heer van Bunschoten, kleinzoon van gouverneur-generaal van Oost-Indië Abraham van Riebeeck en achterkleinzoon van Jan van Riebeeck, stichter van de kaapkolonie. Hij trouwt achtereenvolgens Maria Ernaudina van Schuijlenburch (1726-1750) en Charlotte Beatrix Strick van Linschoten (1732-1795).

Bij haar overlijden in 1795 staan in de boedelinventaris van Charlotta obligaties uit bij Hamilton & Meijners op de plantages Visserzorg, La Prosperité, Claarenbeek, Nimmerdor en Nieuw Roosbeek. Daarnaast bezit het echtpaar obligaties in onder meer Rusland, de Weense bank, Opper- en Neder-Silezië.

De investeringen in de koloniën waren een onderdeel van hun beleggingsportefeuille. De weduwe bezit ook buitenplaats Essesteijn in Voorburg. De belangen in de West-Indische koloniën vallen overigens in het niet bij de 75 aandelen à 1000 gulden op de VOC-Kamer Delft die eveneens in de boedel aangetroffen worden.

Bron
  • Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven, Ingrid van der Vlis, 2023. Rapport Slavernijverleden van Delft. Delft, juni 2023 (87 pp.) [met medewerking van Marion Claessens en Bas van der Wulp].

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Geërfd koloniaal kapitaal