• Woonhuis Jan Schouten

  • Back
30 april 2022 by 
Woonhuis Jan Schouten

Jan Schouten was een Dordtse scheepsreder en had twee scheepswerven in Dordrecht. Op deze scheepswerven werden diverse schepen gebouwd die gebruikt werden voor de koloniale handel. Zo werd het schip De Dankbaarheid gebruikt voor een reis naar Batavia om met een lading koffie en suiker terug te keren naar Nederland en het schip De Harmonie voor de suikerhandel tussen Suriname en Amsterdam.

Hij was ook indirect betrokken bij de mensenhandel. Zo werd het schip met de naam Africa en later Nooit Gedagt gerepareerd op zijn werf. In 1773 werden 157 tot slaafgemaakte mensen via de kust van Guinee gedwongen vervoerd naar Suriname op dit schip.

Schouten was ook één van de oprichters van de Maatschappij der Dordrechtse Scheepsrederij, ook wel de Eerste Oost-Indische Rederij genaamd. Een rederij actief in de koloniale handel met o.a. Nederlands-Indië.

Scheepswerf Jan Schouten Kalkhaven
Bronnen tekst
Bron afbeelding
  • Acquarel D. Boonstra (1982). Voormalig woonhuis van reder Jan Schouten aan de Hoogt/ Twintighuizen, gezien naar het Wilgenbos. Regionaal Archief Dordrecht, Gemeentelijke Prentenverzameling, afbeelding 552_230264.
  • Regionaal Archief Dordrecht, Gemeentelijke Prentenverzameling, inv. 552_401760. Kalkhaven met de scheepswerf van Jan Schouten ca. 1850 (prentbriefkaart anno 1905).

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Woonhuis Jan Schouten