• Woonhuis Jan Schouten

  • Back
30 april 2022 by 

Jan Schouten was een Dordtse scheepsreder en had twee scheepswerven in Dordrecht. Op deze scheepswerven werden diverse schepen gebouwd die gebruikt werden voor de koloniale handel. Zo werd het schip De Dankbaarheid gebruikt voor een reis naar Batavia om met een lading koffie en suiker terug te keren naar Nederland en het schip De Harmonie voor de suikerhandel tussen Suriname en Amsterdam.

Hij was ook één van de oprichters van de Maatschappij der Dordrechtse Scheepsrederij, ook wel de Eerste Oost-Indische Rederij genaamd. Diverse leden van de directie waren ook actief in de suikerraffinage zoals Jacob Staats Vriesendorp en Jacob van der Elst. De betrokkenheid in deze scheepsrederij ging verder dan Dordrecht. Zo had koning Willem I twintig aandelen gekocht van deze rederij en werden er diverse schepen gebouwd voor eigenaren uit o.a. Amsterdam.

Woonhuis Jan Schouten
Bronnen tekst
Bron afbeelding

Acquarel D. Boonstra (1982). Voormalig woonhuis van reder Jan Schouten aan de Hoogt/ Twintighuizen, gezien naar het Wilgenbos. Regionaal Archief Dordrecht, Gemeentelijke Prentenverzameling, afbeelding 552_230264.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Woonhuis Jan Schouten