• Wijnkopershuis

  • Back
26 maart 2023 by 

Aan de Dam in Middelburg stond ooit het Wijnkopershuis, een achttiende-eeuwse herberg. De herberg was een belangrijke plek in de stad, waar veel reizigers konden slapen, maaltijden werden aangeboden en concerten werden georganiseerd. Het pand diende echter niet alleen als herberg, maar werd ook voor andere doeleinden gebruikt.

In 1922 is er een foto genomen van het Wijnkopershuis aan de zuidzijde van de Dam, voordat het pand door de oorlogsbrand werd vernietigd.

Het Wijnkopershuis aan de Dam in Middelburg had een rijke geschiedenis die ook nauw was verbonden aan de Zeeuwse slavenhandel. Het was namelijk een belangrijke locatie voor de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). De MCC was een handelscompagnie die zich richtte op de handel met de koloniën en slavenhandel. De Zeeuwse slavenhandel was een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Middelburg en Zeeland. Schepen van de MCC voeren regelmatig naar West-Afrika om slaafgemaakten te kopen en te verkopen in de West-Indische koloniën. Het Wijnkopershuis aan de Dam in Middelburg was een belangrijke schakel in deze handel, omdat het fungeerde als een centraal punt voor de verkoop van koloniale producten en diensten, en als een ontmoetingsplaats voor handelaren en makelaars. De herberg werd gebruikt als plek om koloniale producten te verkopen, zoals “Essequebo suiker, Martinique Coffy en cacaobalen van St. Eustatius”.

Bovendien werkten verzekeraars die in dienst waren van de MCC vanuit het Wijnkopershuis en waren er diverse makelaars, waaronder Pieter de Swarte, Daniel van den Berge, Johan Soetebier, Johan Carels, Hendrik Deneke, Paulus Vink, Jan Bouman, Anthony Leliaart en Roeland Pagter, betrokken bij de verkoop van aandelen van de MCC, VOC en WIC.

Helaas is het Wijnkopershuis vernietigd tijdens de grote oorlogsbrand in mei 1940. Na de oorlog werd besloten om het pand niet te herbouwen. Op de plek van het voormalige Wijnkopershuis staat nu een complex van woonappartementen.

Hoewel het gebouw is verdwenen, blijft de geschiedenis van het Wijnkopershuis en de rol die het speelde in de Zeeuwse slavenhandel en de handel met de koloniën, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Middelburg.

Bronnen

Gerard Kok, Walcherse Ketens: De trans-Atlantische slavenhandel en de economie van Walcheren, 1755-1780, 2020.

Karin Lurvink, “Underwriting slavery: insurance and slavery in the Dutch Republic (1718-1778),” Slavery & Abolition, 2019, Vol. 40, NO 3., 472-493.

Advertentie. “Middelburgsche courant”. Middelburg, 07-09-1758, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 14-03-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010200945:mpeg21:p001

Foto banner: Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Prentbriefkaarten, nr 2477

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Wijnkopershuis