16 juni 2023 by 
Lange Geer 26-28 (bron: Achter de Gevels van Delft)

Kamer De Maze is een van de zes WIC-kamers waarin de steden Delft, Dordrecht en Rotterdam tezamen zitting nemen. Voor het WIC-startkapitaal legt Kamer De Maze het aanzienlijke bedrag van ongeveer één miljoen gulden in.

De Delftse burgemeester Adriaan van der Goes is op enig moment vertegenwoordiger van deze Kamer. Delftenaren Arent de Graeff, Jacob Hoogenhouck, Gerrit de Graeff, Jan van Segvelt, Boudewijn de Man en Cornelis van der Houve zijn WIC-kooplieden.

Mede dankzij het koloniale succes in Brazilië, koopt de WIC in 1639 De Metalen Pot, een brouwerij met een dubbele gevel op de Lange Geer 26-28. Dit West-Indisch Huis ligt gunstig aan het water en op een steenworp afstand van het Oost-Indische Huis. Boekhouder Cornelis Willemsz van der Burch houdt er kantoor en de bewindhebbers vergaderen in de speciaal voor hen ingerichte vergaderkamer, versierd met goudleren behang en staande klok.

De rest van het dubbele pand dient als pakhuis, net als het in 1641 aangekochte huis erachter aan het Achterom. In deze periode toont het West-Indisch Huis aan iedere voorbijganger dat de WIC een onderneming van formaat is. Zij vergaderen hier tot 1669 waarna de WIC een doorstart moet maken dankzij financiële problemen.

Bron
  • Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven, Ingrid van der Vlis, 2023. Rapport Slavernijverleden van Delft. Delft, juni 2023 (87 pp.) [met medewerking van Marion Claessens en Bas van der Wulp].

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor WIC kantoor