• Utrechtse Compagnie

  • Back
11 mei 2023 by 
Gezicht op de Kromme Nieuwegracht vanuit het noorden met rechts de kapel die diende als het Compagnieshuis. Voordat de Compagnie in het gebouw trok droeg het de naam ‘Ammunitiehuis’, omdat het een tijd als opslagplaats van wapens van de Staten van Utrecht diende (schilder Jan de Bijer, ca. 1744, coll. Utrechts Archief).

Vanuit het oude Ammunitiehuis aan de Kromme Nieuwegracht 62 werkten vanaf 1720 de beheerders van de Provinciale Utrechtse Geoctroyeerde Compagnie de verschillende financiële plannen van deze investeringsmaatschappij uit. Het doel was niet alleen de verrijking van de bestuurders en aandeelhouders, maar ook om het gewest Utrecht een economische boost te geven.

Een deel van de activiteiten van de Compagnie richten zich op de trans-Atlantische slavernij (bij voorbeeld de koffieplantage Utrecht in Suriname). Grote winsten bleven echter uit: sommige initiatieven kwamen niet van de grond en bij andere projecten viel de winst ernstig tegen. De Compagnie werd in 1752 dan ook al weer opgeheven. Een deel van de activiteiten werd later door de Utrechtse Sociëteit (opgericht 1754) voortgezet.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Utrechtse Compagnie