4 januari 2023 by 

In Utrecht kunt u met leerlingen een eigen route opzetten langs de diverse locaties die op de kaart aangegeven zijn. Alternatief kunt u in overleg met een gids een (thematische) route lopen. Reserveren hiervoor doet u via de website Sporen van Slavernij Utrecht.

Inhoud van de les

Speciaal voor vmbo-kader/ lbb is een les ontwikkeld over verzet of abolitionisme in Utrecht. In tweetallen bereiden leerlingen een flash-presentatie voor over één persoon. Ze gebruiken hierbij attributen die het beeld van hun persoon en de negentiende eeuw versterken (bijvoorbeeld wandelstok, brilletje, snor, omslagdoek, medaille, het boek ‘De hut van oom Tom’, of ‘De Camera Obscura’ van Hildebrand/ Nicolaas Beets). In de proefles bleken die attributen zeer aan te spreken en de ‘historische beleving’ te versterken.

Trajectum Wttrecht (Atlas van Loon)

Doelen

Doel van deze les is dat leerlingen leren presenteren, samenwerken en informatie te verwerken. Ze weten op welke manieren in Nederland verzet werd gepleegd en kunnen dit vergelijken met de wijze waarop mensen in slavernij zich verzetten.

Hier vindt u alle bronnen en het opdrachtblad voor de les over Utrecht in één document.

Intro met PowerPoint (20 min.)

Ter introductie hebben we een PowerPoint voor de les over Utrechts verzet samengesteld die de verbinding legt tussen de koloniale geschiedenis buiten Nederland en de sporen van slavernij in Utrecht. Portretten van de vijf personen die centraal staan in de les, zijn daarin opgenomen. Leerlingen kunnen bij de PowerPoint hun keuze maken.

U kunt vooraf met de klas het verschil bespreken tussen verzet in de koloniën door de mensen in slavernij (vluchten, sabotage, in opstand komen, overleven) en verzet van de kant van de abolitionisten. Wie liep welke risico’s? Als voorbeeld kunt u vertellen over de opstand op het slavenschip De Neptunus. Een afbeelding daarvan is opgenomen in de PowerPoint.

Andere bronnen over verzet

Andere bronnen over verzet in Nederland vindt u onder thema Verzet. Leerlingen die goed kunnen lezen, kunt u ook hier een onderwerp of persoon laten kiezen voor hun presentatie.

Kaart

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Utrecht