• New York State

  • Back
6 maart 2023 by 

Historische achtergrond

Manatus – gelegen op de Noot Rivier

Door de hele staat New York, maar vooral langs de Hudson rivier, vinden we sporen van Nederlandse en andere Europese settlers. De Nederlandse koloniale historie in New York start vroeg in de 17e eeuw met de handel tussen Amerikaanse indianen en Europeanen. De bouw van Nederlandse versterkingen schiep permanente vestigingen en gekoloniseerde landerijen die bewoond werden door Amerikaanse indianen. Vanaf het begin van de Europese kolonisering vormden ook Afrikaanse Amerikanen, zowel vrij als tot slaaf gemaakten, deel van deze geschiedenis.

Sporen

Sporen van deze geschiedenis kunnen gevonden worden in het hedendaagse landschap: kerken, begraafplaatsen, forten, huizen van slavenhouders, archeologische sites, en locaties waar de strijd voor volledige emancipatie en de afschaffing van de slavernij werd gevoerd. Meer verborgen aspecten komen boven bij verder onderzoek, inclusies de locaties van markten waar gevangenen werden aangekocht en verkocht als goederen, de landingsplaatsen van slavenschepen, ontsnappingsroutes en veilige huizen voor diegenen die de vrijheid zochten, als ook kelders en zolders waar de tot slaaf gemaakten werkten en sliepen.

Het erfgoed van de slavernij in New York heeft directe verbindingen naar Madagascar (Oost Afrika), Indonesië, Zuid Afrika (de Kaap provincie), West Afrika, Europa en Amerika zelf. Verrassend genoeg, kunnen deze sporen nog altijd gevonden worden op onze drempel en rond de hoek van waar wij wonen, werken en reizen. We vinden deze geschiedenissen en restanten van het vroege imperialisme belangrijk en relevant in onze hedendaagse globale samenleving.

Category: - Comments: None

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.