• Landgoed Vollenhoven

  • Back
26 april 2023 by 
Buitenplaats Vollenhoven

Jacoba Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (1781-1866) woonde op landgoed Vollenhoven. Haar overgrootvader René de Vicq (1683-1737) en zijn oom François waren bewindvoerders in de Amsterdamse kamer van de VOC.

Jacoba Elisabeths tante was de beroemde Belle van Zuylen, wiens fortuin mede uit geërfde aandelen van de VOC, WIC, en de Britse Oost-Indische Compagnie kwam. Belle schreef over sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Gezien ze correspondeerde met onder andere abolitionist James Boswell en Voltaire, is het waarschijnlijk dat haar ideeën ook betrekking hadden op tot slaaf gemaakten.

Jacoba Elisabeth was zelf de tante van Maria Henriette, getrouwd met Eugène Jean Alexander van Bylandt (1807-1876). Eugène was de secretaris-penningmeester van de Maatschappij ter bevordering van de afschaffing van de slavernij.

Deze anti-slavernij vereniging had op zijn hoogtepunt in 1857 ongeveer 670 leden, waaronder bijvoorbeeld politici zodat het uiteindelijke publiek veel breder was. De leden hielden lokale bijeenkomsten en gaven een tijdschrift uit. Dit tijdschrift bevat artikelen met argumenten tegen slavernij en discussies rond de manier waarop de afschaffing geregeld kon worden.

Toegankelijk? Huis: nee. Tuin: ja.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Landgoed Vollenhoven