• Indische instelling

  • Back
16 juni 2023 by 
Oude Delft 69 (bron: Achter de Gevels van Delft)

Omdat de Delftse Akademie wordt opgeheven in 1842, wordt in datzelfde jaar de Indische Instelling van onderwijs in de taal- land en volkenkunde van Nederlandsch-Indië, kortweg de Indische Instelling opgericht om ambtenaren op te blijven leiden voor de koloniale dienst.

Deze Indische opleiding krijgt in 1875 een eigen gebouw aan de Oude Delft 69. De naam staat nog hoog in de gevel en een Balinees masker is de sluitsteen boven de ingang. De studenten van de Indische Instelling zijn na 1864 uitgesloten van lidmaatschap van het Delftsch Studenten Corps.

In 1895 zijn de Indologen het na het zoveelste urenlange debat zat en richten zij hun eigen Indologisch Studenten Corps op. Omdat de studentenaantallen daarna dalen, sluit de Indische instelling de deuren in 1901. Het Indologisch Studenten Corps, het Indologisch Studenten Toneel- en Muziek Gezelschap en de Indologische Gymnastiek- en Schermvereeniging Sri Rama verdwijnen van het toneel. De collectie van de Indische Instelling zal de start vormen van museum Nusantara.

Bronnen

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Indische instelling