
Het Huis van Gijn is verbonden met de familiegeschiedenis van de familie Vriesendorp. Deze familie is op diverse manieren verbonden met het koloniale verleden van Dordrecht. De vader van Cornelia Vriesendorp (bewoonster) was actief in de suikerraffinage en medeoprichter/directeur van de Maatschappij der Dordrechtse scheepsrederij. Deze rederij was actief in de koloniale handel met o.a. Nederlands-Indië.
Onderdeel van de collectie is het glaswerk van Frans Greenwood, plantage-eigenaar van de plantage Blakkreek of Black Creek in Suriname. Daarnaast is er ook een goudleerkamer te zien. De goudleerkamer is afkomstig uit de drogisterij De Rozynkorf. Pieter van der Werff was eigenaar van deze drogisterij en de realisatie van deze kamer is tot stand gekomen door middel van inkomsten uit de slavernij. Pieter van der Werff was namelijk eigenaar van de plantage Dordrecht.

Bronnen tekst
- https://www.dordtenazoeker.nl Deel 5 Plantage-eigenaren uit Dordrecht.
- https://www.huisvangijn.nl/bewoners/cornelia-van-gijn/.
- Informatie verzameld door eigen bezoek aan het museum d.d. 20 november 2021.
- https://www.huisvangijn.nl/collectie/glas/
- https://www.huisvangijn.nl/de-goudleerkamer/
- Frans Greenwood – Regionaal Archief Dordrecht
- H.W.G. van Blokland-Visser, Handel en scheepvaart te Dordrecht in de 19e eeuw, deel 1 21 rederijen en 3 scheepswerven te Dordrecht in de 19e eeuw via https://www.dordtenazoeker.nl
Bron afbeeldingen
Beide foto’s gemaakt door Laura Ramirez.