30 april 2022 by 
Marmeren preekstoel gedoneerd door suikerraffinadeur Hendricus van der Vugt.

Nederlandse kerken hebben een belangrijke rol gehad in het kolonialisme en de slavernij. Zo werd de Bijbel gebruikt om de trans-Atlantische slavernij op basis van huidskleur te rechtvaardigen. Zendelingen en missionarissen waren actief op plantages en het christendom werd opgelegd aan de tot slaaf gemaakte mensen en oorspronkelijke inwoners. Kerken profiteerden ook van de koloniale handel, omdat o.a. plantage-eigenaren, suikerraffinadeurs en andere mensen actief in de koloniale handel donaties deden aan kerken.

Zo is de marmeren preekstoel gefinancierd door Hendricus van der Vugt (suikerraffinadeur). In de kerk zijn ook diverse graven te vinden van families die actief waren in de koloniae handel. Zo is het familiegraf van de familie Vriesendorp te vinden in de Sint-Pancraskapel en zijn er ook graven van de familie van Beveren aanwezig. In de glas in lood ramen zijn verschillende familiewapens te zien zoals van de familie Stoop, Van Beveren en Vriesendorp.

Familienaam Stoop in glas in lood. Familie was actief in de suikerraffinage.
Bronnen tekst
  • Hondius D, Nancy Jouwe, Dineke Stam en Jennifer Tosch (2019). Gids Slavernijverleden Nederland / Slavery Heritage Guide The Netherlands. LM Publishers p. 76-77 en 143.
  • Small, S. & Hira, S. (2005) 20 vragen en antwoorden over het Nederlandse slavernijverleden en haar erfenis. Den Haag: Amri p.29-30.
  • https://www.grotekerk-dordrecht.nl/het-grote-kerk-gebouw/bezienswaardigheden/preekstoel/.
  • Overige informatie verzameld door eigen bezoek aan de Grote Kerk d.d. 25 september 2021.
Bron afbeeldingen

Foto’s gemaakt door Laura Ramirez.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Grote Kerk