24 maart 2023 by 
Kelkglas met ets van plantage
Kelkglas met ets van plantage

In vele buitenhuizen en kastelen zijn sporen van het slavernijverleden terug te vinden. Soms in de vorm van zwarte pages op schilderijen. Op de schouw in de eetzaal van Kasteel Middachten bij Arnhem, staat een prominente bewoonster met zwarte page afgebeeld.

In de achttiende en negentiende eeuw vestigden zich veel planters uit de koloniën in de Oost en de West in Arnhem en omgeving. In Gelderland vanouds veel verbindingen met prinsdommen in Duitsland, als Saksen-Anhalt en Nassau. In Buren en Apeldoorn zijn de Oranjes vertegenwoordigd.

Ook de militaire koloniale geschiedenis is in Gelderland terug te vinden. In Bronbeek bij Arnhem en in Harderwijk was het koloniaal werfdepot.

Na een lange periode van onzichtbare aanwezigheid, wordt het koloniale slavernijverleden ook in enkele musea getoond. In het Indisch Herinnering centrum op Bronbeek lees je over het grote aantal slaafgemaakten in Batavia. Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft aandacht voor slavernij en racisme in de vaste opstelling. Het Nederlands Openluchtmuseum ontwikkelt een Anansiboom, waar verhalen van Afrikanen in diaspora worden verteld.

Meer onderzoek gaat zeker veel plekken op de Gelderse kaart opleveren.

Het project

In januari 2020 is het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland van start gegaan. Elke maand publiceert Erfgoed Gelderland in samenwerking met nazaten en historici een spoor op de pagina: Sporen van slavernijverleden | Mijn Gelderland.

We doen onderzoek naar mensen, plaatsen, gebeurtenissen, collecties, huizen en kastelen in Gelderland die verband hebben met het slavernijverleden in de periode van Nederlandse kolonisatie wereldwijd. Deze kaart is een startpunt van de sporen van slavernijverleden in Gelderland en het is de bedoeling om de kaart verder uit te breiden.

Heeft u suggesties voor ons? Neem dan gerust contact op! e.gootjes@erfgoedgelderland.nl

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Gelderland