De achterkleinzoon van Eduard Abrahamszoon van Akaboa die wij elders op de route aan de Drieharingsteeg tegenkomen, was vernoemd naar zijn Angolese stamvader. Zijn vader Laurens had de aanduiding Van Akaboa als achternaam overgenomen en zijn zoon luisterde daarom naar de naam Eduard van Akaboa. Laurens overleed in 1725 of 1726 en zijn vrouw Catharina Mom hertrouwde in 1727 met Pieter Bredie, net als Laurens kopergieter. Eduard ging bij zijn stiefvader in de leer en legde in 1749 de meesterproef als kopergieter af. Hij was toen 25 jaar en werd als broeder in het gilde ingeschreven. Eduard trouwde in 1751 met Angenita de Graaff. Zij kregen twee zoons en een dochter.
Het gezin woonde enkele jaren in de Lange Lauwersstraat in een huis met de naam ‘De kerkkroon’. Het huis, gelegen aan de noordzijde van de straat, was oorspronkelijk aangekocht door Pieter Bredie, die later met zijn vrouw naar een buurhuis verhuisde. De naam van het huis verwijst naar het uithangbord met kerkkroon dat toen aan het pand was bevestigd. De kerkkroon, ofwel de kroonluchter, van de kerk in De Bilt, nabij Utrecht, was namelijk gemaakt door Eduard van Akaboa. Het was zijn eerste werk als kopergieter. Daarna volgden werkstukken in de kerken van Veenendaal, Leersum, Tienhoven en Zegveld, die hij allemaal signeerde met E:V:AKABOA en het jaartal. Het huis aan de Lange Lauwersstraat was van een zekere allure. Eduard van Akaboa nam in 1755 een hypotheek van 800 gulden op het huis. Een jaar later volgde een tweede hypotheek van 850 gulden.
In 1758 deed Eduard van Akaboa zijn onroerend goed in de Lange Lauwersstraat van de hand. Samen met zijn gezin vertrok hij naar Amsterdam. Hij is in 1766 op 42-jarige leeftijd overleden. In 1979 nog vond een onderzoeker een rechtstreekse afstammelinge van Eduard van Akaboa. Haar naam was Elizabeth Wilhemina van Akaboa, een 78-jarige weduwe van een sigarenmaker, een geboren en getogen Amsterdamse. De familienaam Van Akaboa had toen al meer dan drie eeuwen bestaan en nog steeds vindt men de naam op Facebook, zij het zonder ‘van’ ervoor en met ‘roots’ in west en zuidelijk Afrika.