Dit huis is gebouwd in opdracht van Jacob Trip de Jonge. De familie Trip was in de 17e eeuw één van de rijkste handelsfamilies in Nederland o.a. actief in de handel in ijzer, wapens en graan. Ook waren zij actief in de VOC en WIC.
Jacob Trip de Jonge was actief in de zilverhandel met Nederlands-Brazilië. Deze zilverhandel ging gepaard met slavernij. Hij huurde het schip ‘Schoonenbergh’ voor een reis naar Nederlands-Brazilië en was verantwoordelijk voor de bevoorrading. Op 27 april kwam de Nederlandse bemanning aan in Paraíba waar zestien tot slaafgemaakte mensen werden gekocht, zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Cornelis Hellincx uit Dordrecht kreeg als opzichter de taak om toezicht op hen te houden. Jacob Trip de Jonge was dus ook betrokken in de mensenhandel.
Bronnen tekst
- Baay, R. (2015). Daar werd wat gruwelijks verricht. Slavernij in Nederlands-Indië. Amsterdam: Atheneum, Polak & Van Gennep.
- Campbell, G. (2003). Structure of Slavery in Indian Ocean Africa and Asia. London: Taylor & Francis Ltd.
- Klein, P.W. (1965). De Trippen in de 17e eeuw. Een studie over het ondernemersgedrag op de Hollandse stapelmarkt. Assen: Routledge.
- Moree, P. J. (1998) A concise history of Dutch Mauritius 1598-1710. A fruitful and healthy land. London: Kegan Paul.
- Van Rossum, M. (2015). Kleurrijke tragiek Slavernij in Azië onder de VOC. Hilversum: Uitgeverij Verloren.
Bronnen afbeeldingen
- Foto pand gemaakt door Laura Ramirez.
- Foto Jacob Trip https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/biografisch-woordenboek/elias-jacob-trip/.