• Delftse Akademie

  • Back
21 juni 2023 by 
Oude Delft 95, Delft (bron: Achter de Gevels van Delft)

Een schoolvoorbeeld van een Delfts instituut dat ook het koloniale systeem bedient is de door koning Willem II opgerichte Koninklijke Akademie. Deze geeft ook ruimte aan ambtenaren voor Nederlands-Indië met onderwijs in de Oosterse taal-, land- en volkenkunde.

Dat is blijkbaar dringend nodig omdat er iets moet gebeuren aan de gebrekkige talenkennis bij de meeste bestuursambtenaren, aldus Baud, minister van Koloniën. Hij wijst zelfs op het staatsbelang van een goede talenkennis bij de bestuursambtenaren.

Juli 1864 met brandende fakkels bij de opening van de Polytechnische School (gravure Cornelis van der Grient)

De opleiding wordt ingewijd op 4 januari 1843 in het bijzijn van diverse autoriteiten, tot aan de koning toe die bij Oude Delft 95 ‘onder het gejuich eener ontelbare menigte, aan het gebouw der Akademie afstapte’. In 1864 wordt de Akademie opgeheven – waarna het Delfts college dat jaar meteen de Indische instelling opricht – en ontstaat de Polytechnische school, met een accent op techniek. In 1905 volgt de status van universiteit inclusief het promotierecht en voortaan heet het De Technische hogeschool Delft. In 1986 wijzigt de naam in Technische Universiteit Delft.

Bron
  • Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven, Ingrid van der Vlis, 2023. Rapport Slavernijverleden van Delft. Delft, juni 2023 (87 pp.) [met medewerking van Marion Claessens en Bas van der Wulp].

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Delftse Akademie