• De Rozijnkorf

  • Back
25 oktober 2022 by 
De Rozijnkorf

De Rozijnkorf was een drogisterij van Pieter van der Werff (eigenaar van de plantage Dordrecht in Suriname). De Rozijnkorf was een vaste klant bij de Middelburgsche Commercie Compagnie en liet jaren achtereen koloniale producten zoals koffie en suiker uit Suriname overkomen naar Dordrecht. Dit blijkt uit de reis van het schip de Mercurius. De reis begint vanuit Zeeland naar de kust van Ghana. Daar werden 231 tot slaafgemaakte mensen gekocht en gedwongen vervoerd naar Suriname. Vervolgens keerde het schip terug met koloniale producten naar de Republiek. Op 20 april bevestigt Jan van der Werff, de oom van Pieter die in Dordrecht de zaken van de Rozijnkorf waarneemt, de ontvangst van tien vaten koffiebonen van de MCC die met de Mercurius werden vervoerd.

In de drogisterij was ook een goudleerkamer en is bekostigd door inkomsten uit de slavernij. Deze goudleerkamer is vandaag de dag onderdeel van het Huis van Gijn.

Bronnen tekst
  • Jan Willem Boezeman, Goudleerkamer Huis van Gijn. Met slavenarbeid verdiend. In Dordrecht Monumenteel | Dordts Geboren nr. 80 oktober 2021.
  • Zeeuws Archief, Archief 20 Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC), 1720-1889, Ingekomen brieven van correspondenten, 1720-1888 onderdeel Dordrecht 78.4.
Bron afbeelding

De Rozijnkorf via https://www.augustijnenhof.nl/Dordtsemonumenten/index.php?id=2488

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor De Rozijnkorf