• Christiaan van Molhoop

  • Back
14 december 2021 by 
Portret van Christiaan van Molhoop, eerder bekend als Baron Nagell’s Running Footman c. 1795 van de schilder Ozias Humphry. Collectie Tate

Op Huis Ampsen woont vanaf 1803 deze Christiaan van Molhoop. Hij is in slavernij geboren. De inventaris van plantage Molhoop uit 1753 beschrijft hem: Augustus, zoon van Rosalina, ‘Voetebooy, Creool’. Zijn indrukwekkende portret uit 1795 staat bekend als ‘Baron Nagell’s Running Footman’.

Genealogisch onderzoek van Marjolijn Flobbe uit 2021 onthult dat zijn leven via omwegen van voetoeboy naar footman en valet verloopt. Na het overlijden van zijn eigenaar/werkgever Willem Gerard Moll, monstert Christiaan aan op een oorlogsschip van de Admiraliteit van Zeeland. In 1779 verleent de Sociëteit van Suriname hem op zijn verzoek een bewijs van vrijheid, waarmee hij zijn geboorteland Suriname bezoekt.

Nadien treedt hij in dienst bij Anne Willem Carel baron van Nagell en Ampsen, en woont als bediende van diens familie op Hampton Court in Londen. Met de familie Van Nagell gaat hij als personeel mee naar kasteel Ampsen, volgens de volkstelling van 1813 als ‘Molhoop, Christiaan, Valet, age inconnue’. Op 7 december 1816 overlijdt hij op Huis Ampsen, op 83-jarige leeftijd.

Bron tekst

Marjolijn Flobbe, 2021. ‘Christiaan van Molhoop: De man achter het schilderij, Gen 27(2): 6-9.

Bron afbeelding

Ozias Humphry, c. 1795. Christiaan van Molhoop (orig. Baron Nagell’s Running Footman). London: Tate Gallery

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Christiaan van Molhoop