• Charles Guillaume van Sandick

  • Back
14 december 2021 by 
Een aantal panden tussen de Stockumstraat en de Hoogstraat, 1939 © Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen, vervaardiger Deur, ir. J.G., architect

De Overijsselse ambtenaar Charles Guillaime van Sandick (1810-1877) woont sinds 1849 in Nijmegen, in een pand aan de Nijmeegse Stockumstraat C379. Van Sandick bezit, als telg uit een adellijke familie uit Wijk bij Duurstede, aandelen in verscheidene Surinaamse plantages.

De verbintenis tussen Suriname en de familie van Sandick stamt uit de zeventiende eeuw: zijn voorouders bekleedden allerlei hoge functies in het koloniale bestuur en de WIC. Zij gebruikten Suriname om op te klimmen op de maatschappelijke ladder en rijkdom te vergaren. Op deze manier kwamen plantages als Mon Byou, Ro(o)zenburg en ‘t Eylant geheel of gedeeltelijk in bezit van de familie.

De plantage Roozenburg is ook bekend geworden vanwege de opstand van tot slaaf gemaakte personen tegen het aanstellen van een wrede administrateur in 1759. De plantage is op dat moment in handen van de familie van Sandick.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Charles Guillaume van Sandick