Mauritshuis, door B.J. van Hove

Historische Achtergrond
Vanuit Den Haag werden wetten bepaald die voor alle Nederlandse gebieden golden. De stad was hiermee de plaats waar de trage afschaffing van slavernij op Nederlandse gebieden werd besproken, maar ook de stad van twijfel. Had een een totslaafgemaakte in Nederland dezelfde juridische positie? Was een huwelijk tussen een vrijgemaakte zwarte vrouw en een plantage-eigenaar rechtsgeldig? De Staten-Generaal moest geregeld voor zulke vraagstukken antwoorden bedenken. Bijvoorbeeld bij het huwelijk van Elisabeth Samson (zie kaart Den Haag).

Sporen
Den Haag is ook de stad waar de erfenis van het slavernijverleden steeds openlijk besproken wordt. De discussie rondom de bouw van het Mauritshuis dwong het museum tot een reactie. En: zal een minister ooit excuses geven voor dit onderdeel van de geschiedenis?

De hofstad werkt toe naar de installatie van een slavernijmonument. Initiatiefnemers voor het monument hebben al benadrukt dat het monument niet enkel zal zijn voor de nazaten, maar ook voor de contractarbeiders die vaak met valse beloftes werden overgehaald om te migreren van China, India en Indonesië naar Suriname om het arbeidsverlies op de plantages, na de afschaffing van slavernij in 1863, op te vangen.

Benieuwd naar slavernij erfgoed in andere Nederlandse regio’s? Bekijk onze overige kaarten.

Leave your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.