Walcheren

Lampsinshuis in Vlissingen

Historische Achtergrond

De geschiedenis van Zeeland is uitgebreid verbonden met slavenhandel en slavernij. Zowel de WIC als de VOC hadden belangrijke kamers gevestigd in Middelburg, met daarnaast ook havens in Vlissingen, Rammekens en Veere. Naar schatting zijn 270.000 Afrikanen verscheept naar de West door boten die vertrokken zijn vanuit Zeeland. Een schatting over de invloed van Zeeuwse schepen op slavenhandel in de Oost is op dit moment niet bekend. Zeeuwen hadden plantages in Suriname, Guyana en Bernice waarop tot slaaf gemaakten werkten.

Naast de invloed van de WIC en VOC, kende Zeeland een eigen bedrijf: de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Deze handelsondernemingen zorgden voor een flinke economische groei van het gebied rond de zeventiende, achtiende en negentiende eeuw. De bedrijven brachten veel werkgelegenheid met zich mee, op de scheepswerf en in de havens, maar ook in de pakhuizen en kantoren. Het Zeeuws Archief bewaard op dit moment het goed bewaarde archief van de MCC, een unieke collectie.

Sporen

De drie grote handelsorganisaties hebben hun sporen achtergelaten. Er staan bijvoorbeeld nog een groot aantal pakhuizen verspreid door de binnenstad van Middelburg. Herindeling van de steden, brand en de Tweede Wereldoorlog hebben er voor gezorgd dat niet alle gebouwen meer overeind staan. Net zoals in andere steden in Nederland bezaten rijke slavenhandelaren, -houders, of investeerders de mooiste panden in Zeeland. Middelburg heeft ook een eigen slavernijmonument op de Balans, geinitieerd door nazaten in Zeeland.kaart op volledig scherm bekijkenBenieuwd naar slavernij erfgoed in andere regio’s? Bekijk het overzicht van onze kaarten.

Beeldbank