De Gouden Eeuw in Nederland had een keerzijde in de vorm van slavenhandel en slavernij. Dat gold ook voor Groningen, waar een eigen Kamer van de West-Indische Compagnie werd opgericht met een scheepswerf aan de Noorderhaven. Van daaruit voeren schepen naar de Afrikaanse kusten om tot slaaf gemaakte Afrikanen op te kopen en naar de overzijde van de Atlantische Oceaan te verschepen en met koloniale waar terug te keren.
Vooraanstaande Groningers investeerden in deze lucratieve handel en in plantages in Suriname en de Antillen. Na het afschaffen van de slavernij werden niet de tot slaaf gemaakten, maar wel hun eigenaars in Nederland financieel gecompenseerd voor het verlies van hun ‘eigendom’.
Deze even dramatische als winstgevende geschiedenis bleef niet beperkt tot de overzeese gebieden; zij werkt door in de Nederlandse samenleving tot de dag van vandaag. Sporen van het koloniale verleden en de slavernij die daarmee gepaard ging, worden verbonden aan de locaties die u aandoet tijdens de stadswandeling of een van de vier fietsroutes door provincie Groningen. Zo wordt u meegesleept in een nog onbekende geschiedenis. Daarna kunt u Groninger Stad en Ommelanden nooit meer met dezelfde ogen zien.
Naast de hierboven weergegeven stadswandeling is er ook een kaart met slavernij erfgoed in de provincie Groningen. Benieuwd naar sporen van deze geschiedenis in andere Nederlandse regio’s? Bekijk onze overige kaarten.
Margriet Fokken is als promovenda verbonden aan de sectie Moderne Geschiedenis van de RuG. Haar promotieonderzoek gaat over identiteit en gemeenschapsvorming onder Hindostanen in Suriname tussen 1873 en 1921.
Barbara Henkes is verbonden aan de sectie Moderne Geschiedenis van de RuG. Haar onderzoek wordt mede gedreven door de vraag hoe gewelddadige vormen van uitsluiting en repressie in het verleden doorwerken in de hedendaagse samenleving.
Marit Berends behaalde haar bachelor Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en voltooide in 2017 de master Cultuurgeschiedenis van Modern Europa aan de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt zij bij afdeling Collecties van het Spoorwegmuseum in Utrecht
Okke ten Hove studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is gespecialiseerd in de Surinaamse slavernij van de negentiende eeuw. Daarover publiceert hij onder andere in het blad van de Stichting voor Surinaamse Genealogie Wi Rutu.
Lieuwe Jongsma voltooide in 2016 zijn onderzoeksmaster Moderne Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de RuG en is werkzaam bij het Praedinius Gymnasium. Daarnaast is hij redacteur bij het Historisch Jaarboek Groningen.
Yme Kuiper is bijzonder hoogleraar ‘Historische buitenplaatsen en landgoederen’ bij Faculteit Letteren van de RuG. Tot 2014 bekleedde hij de leerstoel ‘Historische antropologie en antropologie van de religie’ aan diezelfde universiteit.
Tristan Lemstra is bezig met zijn masteropleiding Geschiedenis Vandaag aan de RuG, naast zijn werkzaamheden als algemeen secretaris bij de Groningse afdeling van een politieke jongerenorganisatie.
Anne van Lieshout voltooide haar masteropleiding Geschiedenis Vandaag aan de RuG in augustus 2017.
Meggy Lennaerts is bezig met de afronding van haar bachelor Geschiedenis aan de RuG.
Miriam Claude Meijer is onafhankelijk historica en doet onderzoek naar het werk van Petrus Camper.
Simon Peschar rondde zijn masteropleiding Geschiedenis Vandaag aan de RuG af in augustus 2016 en werk momenteel aan een publicatie in het Historisch Jaarboek Groningen over het Groningse stadsbestuur in de achttiende en negentiende eeuw op basis van zijn masterscriptie.
John Sang-Ajang doet onderzoek naar zijn Surinaamse voorouders en publiceert daarover onder meer in de Wi Rutu.
Ank de Vogel-Muntslag doet onderzoek naar haar Surinaamse voorouders en publiceert daarover onder meer in de Wi Rutu.