Historische achtergrond

Kanon met het embleem van de VOC-Kamer van Enkhuizen

In Enkhuizen was een van de zes kamers van de VOC gevestigd. Enkhuizen was in inlegbedrag de derde, na Amsterdam en Zeeland. De stad was rijk geworden door de haringvisserij van de zestiende en zeventiende eeuw, waardoor er kapitaal beschikbaar was om in de Compagnie te investeren. Ook de WIC was in de stad te vinden, aangezien Enkhuizen deel uitmaakte van het Noorderkwartier van die compagnie. De beide compagnieën werden al snel belangrijke werkgevers in de stad.

De VOC heeft vooral een groot aandeel gehad in de ontwikkeling van de stad. Door de constante uitbreiding van de Compagnie en het Enkhuizer aandeel, heeft de Kamer zich in verschillende kantoren gevestigd. Ook waren er aan de Wierdijk, langs het water, verschillende pakhuizen te vinden. Families als Snouck van Loosen waren generaties-lang bij de koloniale en slavenhandel betrokken.

Een opvallend verhaal is dat van Cornelis Valentijn, die als tot slaaf gemaakte vanaf Kaap de Goede Hoop mee naar Enkhuizen werd genomen en daar als vrije zwarte man heeft geleefd.

Sporen

Veel VOC- en WIC-gebouwen zijn helaas gesloopt of verwoest. Het enige VOC-gebouw dat overgebleven is, maakt nu deel uit van het Zuiderzeemuseum. De rijkdom die de stad heeft opgedaan door de koloniale handel is echter nog duidelijk in het straatbeeld terug te zien.