Slavernijmonument

Historische Achtergrond

In Zeeland was het schiereiland Walcheren op vele manieren betrokken bij de geschiedenis van de slavenhandel en de slavernij. Zeeuwse kooplieden begonnen in de zestiende eeuw de mogelijkheden te verkennen. Er waren Kamers (afdelingen) van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) en de WIC (Westindische Compagnie) in Zeeland. Voor de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) was de handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen zelfs de ‘core business’.

Van 1732 tot 1807 kocht de MCC 31.095 tot slaaf gemaakte Afrikanen met de bedoeling hen te verkopen in West-Indië. In Afrika ruilde de MCC goederen tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen. De Afrikanen werden over de Atlantische Oceaan vervoerd en verkocht in West-Indië aan handelaren en plantage-eigenaren. Met de opbrengst in geld of de producten van de plantages, veelal suiker, tabak en cacao, zeilden de schepen van de MCC terug naar Zeeland. Deze vorm van slavenhandel wordt trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel genoemd. Behalve de slavenhandel in Compagnieverband waren er vanuit Zeeland ook illegale slavenhandelaren actief.

Sporen

Sinds 2005 is er een door bewoners tot stand gebracht slavernijmonument in Middelburg. Het onderzoek en de herinneringsactiviteiten ontwikkelen zich op diverse manieren. Er is in 2014 een stadswandeling ontwikkeld, getiteld ‘Cacao, suiker en slaven.’ De wandeling is een initiatief van de gemeente Middelburg en is tot stand gekomen in samenwerking met Peter Sijnke (Zeeuws Archief) en Johan Francke (Zeeuwse Bibliotheek).

Mapping Slavery zal een Gids Slavernijverleden Zeeland ontwikkelen.

De documenten in het Zeeuws Archief van onder meer de MCC brengen de slavenhandel minutieus in beeld. Het archief is zeer gedetailleerd, compleet en in goede conditie. UNESCO heeft daarom het archief van de MCC op de werelderfgoedlijst voor documentaire werken geplaatst. Sinds mei 2011 is het archief van de MCC opgenomen in het Memory of the World Register.

In 2014 vond de landelijke herdenking plaats van 200 jaar verbod op de slavenhandel (1814) door Nederland plaats in Middelburg.

[bron: Zeeuws Archief]