Deze tweetalige gids toont de sporen van Nederlandse aanwezigheid in New York, de stad en de staat. Het accent ligt op het Nederlands bewind in Nieuw Amsterdam en Nieuw Nederland in de zeventiende eeuw.
Wist U dat de beroemde zwarte Amerikaanse vrijheidsstrijder Sojourner Truth als slavin van een Nederlandstalige slaveneigenaar werd geboren en tot haar tiende jaar Nederlands sprak? Of dat de Nederlanders tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Noord Amerika brachten in schepen van de West Indische Compagnie? Deze verrassende gids toont de sporen van Nederlandse aanwezigheid in New York, de stad en de staat. Het accent ligt op het Nederlands bewind in Nieuw Amsterdam en Nieuw Nederland in zeventiende eeuw, een korte periode 1609-1664 met een blijvende culturele invloed. Nederlandse kolonisten die het vruchtbare Amerika betraden hadden vriendelijke en gewelddadige ontmoetingen met inheemse Amerikanen. Zij dreven handel en sloten overeenkomsten, maar vochten ook tegen hen. Tot slaaf gemaakte Afrikanen bouwden New York op, en verrichtten gedwongen arbeid op boerderijen, in het huishouden en in de stad. Deze gids nodigt uit tot een bezoek aan veel bijzondere locaties van New Yorkse geschiedenissen van handel, verraad, geweld, overleven, winst, verlies, godsdienstijver, oude rituelen en nieuwe culturele vormen. Ontdek een nieuwe laag informatie over de Hudson Vallei, de staat New York, en alle delen van New York City.
Deze gids is verkrijgbaar via LM Publishers
Auteurs

Dineke Stam

Dienke Hondius
Dr. Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Daarnaast werkt ze ook voor het Anne Frank Huis. Haar onderzoek richt zich op de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis, slavernijgeschiedenis en andere verwante thema’s.

Jennifer Tosch
Jennifer Tosch is cultureel erfgoed historicus en ondernemer. Zij is de oprichtster van Black Heritage Tours in Amsterdam, Brussel en New York.

Nancy Jouwe
Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkte 20+ jaar in de NGO sector als projectmanager, directeur en curator op het snijvlak van vrouwenrechten, transnationale bewegingen en kunst, cultuur & erfgoed.
Ze werkt als onderzoeker, curator & projectleider op het gebied van culturele en sociale bewegingen in postkoloniaal Nederland en doceert bij de Willem de Kooning Academie, Amsterdam University College en CIEE.