De Lutherse kerk heeft een grote invloed gehad op de suikerhandel. Door de aanwezigheid van deze kerk kwamen er diverse Duitse/Lutherse suikerraffinadeurs naar Dordrecht zoals Frederik Mulhoff. In 1690 werd hij lid van de Lutherse Kerk en in 1691 mede-eigenaar van de suikerraffinaderij De Ossekop in de Wijnstraat. Frederick Mulhoff kon echter zijn eigen geloof niet uitoefenen in Dordrecht. Hij dreigde daarom de stad te verlaten met zijn kapitaal en diende een laatste verzoek in bij het stadsbestuur. De suikerraffinage was een belangrijke economische activiteit in de stad en op 1 juli 1689 stemde het stadsbestuur in met het verzoek. Dit is een voorbeeld hoe belangrijk de koloniale handel was voor de stad. Ook de Lutherse kerk profiteerde van de koloniale handel net zoals de Grote Kerk. Zo doneerde Dirck en Johan van Stock (suikerraffinadeurs) een zilveren avondmaalschaal en een zilveren doopbekken.
Bronnen tekst
- Dewald, M. (2013). Suikerraffinadeurs in Dordrecht. In:. Een zoete belofte. Suikernijverheid in Dordrecht (17e-19e eeuw) p. 199.
- https://www.dordtenazoeker.nl deel 8 Lutherse suikerraffinaderijen te Dordrecht vanaf 1683.
- https://www.luthersdordrecht.nl/?page_id=32.
Bronnen afbeeldingen
- Foto kerk gemaakt door Laura Ramirez.
- Foto avondmaalschaal door Arie M. den Toom – https://nl.wikipedia.org/wiki/Trinitatiskapel_(Dordrecht)#/media/Bestand:Dordrecht_trinitatiskapel_avondmaalsschaal_1708.jpg.