Groningen

Hof van Iddekinge

Hof van Iddekinge

De Gouden Eeuw in Nederland had een keerzijde in de vorm van slavenhandel en slavernij. Dat gold ook voor Groningen, waar  een eigen Kamer van de West-Indische Compagnie werd opgericht met een scheepswerf aan de Noorderhaven. Van daaruit voeren schepen naar de Afrikaanse kusten om tot slaaf gemaakte Afrikanen op te kopen en naar de overzijde van de Atlantische Oceaan te verschepen en met koloniale waar terug te keren.

Vooraanstaande Groningers investeerden in deze lucratieve handel en in plantages in Suriname en de Antillen. Na het afschaffen van de slavernij werden niet de tot slaaf gemaakten, maar wel hun eigenaars in Nederland financieel gecompenseerd voor het verlies van hun ‘eigendom’.

Deze even dramatische als winstgevende geschiedenis bleef niet beperkt tot de overzeese gebieden; zij werkt door in de Nederlandse samenleving tot de dag van vandaag. Sporen van het koloniale verleden en de slavernij die daarmee gepaard ging, worden verbonden aan de locaties die u aandoet tijdens de stadwandeling of een van de vier fietsroutes. Zo wordt u meegesleept in een nog onbekende geschiedenis. Daarna kunt u Groninger Stad en Ommelanden nooit meer met dezelfde ogen zien.

Testimonials

Sinds ik de Gids Slavernijverleden Amsterdam gelezen heb, kijk ik met heel andere ogen naar deze stad. Vreemd genoeg wordt de stad niet alleen meer opwindend, maar ook veeleisender om te verkennen. “Nieuw toerisme” zou niet alleen voyeuristisch moeten zijn. Het zou een reis moeten zijn om het begrip van onze menselijkheid te verdiepen zonder ontkenning van de duistere zijden hiervan zoals slavernij. Dit boek is een prachtige wegwijzer.

Ayu Utami schrijfster, Jakarta

Wat een openbaring: Groningen voorbij gas en graan. Deze gids legt een onvermoede goudader bloot: die van het Groningse slavernijverleden. Wandel of fiets langs een verborgen geschiedenis aan de oevers van het Reitdiep, met vertakkingen door stad en ommelanden.

Frank Westerman auteur van onder meer 'De graanrepubliek' en 'El Negro en ik'