In 1883 werd de wereldtentoonstelling op het Museumplein in Amsterdam gehouden en ging over de koloniën. Een onderdeel van de tentoonstelling was het Nederlandse koloniale paviljoen. De Dordtse Pieter Veth was verantwoordelijk voor de invulling van dit paviljoen. Op deze wereldtentoonstelling werden 38 mensen uit het voormaling Nederlands-Indië en 28 mensen uit Suriname achter hekken tentoongesteld. Zij werden gedwongen vervoerd naar Amsterdam en moesten in een totaal onbekende omgeving leven als amusement en een bezienswaardigheid voor witte mensen. Dit had veel impact op deze mensen, omdat zij als een object werden tentoongesteld en ontnomen van hun mens zijn. Wereldtentoonstellingen speelden dus een belangrijke rol in het versterken en promoten van ongelijke machtsverhoudingen en het kolonialisme.
Veth’s graf is te vinden op de Algemene Begraafplaats. Op het graf staat een standbeeld van een jonge Javaanse vrouw met diverse flora en fauna uit het voormalig Nederlands-Indië.
Bronnen tekst
- Marieke Bloembergen, De koloniale vertoning; Nederland en Indië op de wereldtentoonstellingen (1880-1931) (Amsterdam 2001).
- 1883 Syntax Bosselman – Stadsarchief Amsterdam
- Hondius D, Nancy Jouwe, Dineke Stam en Jennifer Tosch (2019). Gids Slavernijverleden Nederland / Slavery Heritage Guide The Netherlands.
- https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-OB-89.751-3
Bron afbeelding
Standbeeld Javaanse vrouw https://www.dodenakkers.nl/artikelen-overzicht/beroemd/wetenschap/veth.html