In 1913 vond de eerste herdenking van het slavernijverleden plaats in de Augustijnenkerk. In dat jaar was het 50 jaar geleden dat de slavernij wettelijk was afgeschaft. In eerste instantie was de dienst gepland in de kerk aan de Vrieseweg, maar verplaatst naar de Augustijnenkerk om meer mensen te kunnen bereiken in de stad.
De dienst werd geopend door C.L. van Den Broek. In zijn openingswoord gebruikte hij de woorden diepe schaamte, omdat Nederland pas 30 jaar later na Engeland de slavernij wettelijk afschafte.
Cornelis Winst Blijd, een Surinaamse dominee, was gastspreker. Hij hield zijn toespraak in de kansel en vertelde over zijn leven. Hoe hij op 19 juli 1860 in slavernij was geboren op de plantage Sint Barbara aan de Surinamerivier en door zijn grootouders werd opgevoed, nadat zijn ouders beiden overleden waren toen hij jong was. Hij vervolgens tot predikant werd benoemd in 1902 in de Evangelische Broedergemeente.
Bronnen tekst
- Regionaal Archief Dordrecht, Dordrechtsche Courant 20 juni 1913.
- R. Tjon A Yong-Nahar (1964) ‘Cornelis Winst Blijd1860-1921’, Emancipatie 1863 – 1963 (anoniem), pp. 113ff. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL)
Bron afbeelding
- Het Utrechts Archief, Collectie Evangelische Broedergemeente in Zeist. DBNL Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.