Dit prachtige park in het midden van Kaapstad was de tuin waar de VOC fruit, groenten en kruiden liet kweken. Het perceel was vroeger groter, en liep helemaal door tot aan de huidige Shortmarket Street. De plek herinnert aan het idee van een verversingspost. Het fruit en de groenten uit de tuinen werden gekweekt door slaafgemaakten en geconsumeerd door zowel scheepsbemanningen als Kaapkolonisten. Doornstruiken omheinden en markeerden de plek, waardoor er geen vrije toegang was. Er staat een replica van een slavenklok in het park en een deel van het park is gereserveerd voor een moestuin, een miniatuurversie van de oude tuin. Dit vruchtbare land werd gestolen van de inheemse bewoners en zaden van inheemse planten werden naar de botanische tuinen in Nederland gebracht. De VOC damde de Camissarivier in, die van de Tafelberg kwam. Dit water was beschikbaar via een waterput in de Compagniestuin maar niet daarbuiten, waardoor zoet water ontoegankelijk werd voor de naburige inheemse bevolking.
Bronnen
- Jeewa, Kawthar & Frikech, Sara. (2022). Decolonising Nature: Sowing Seeds to Unearth the Routes of Water and People. Rotterdam: Het Nieuwe Instituut. [online] https://cmsfiles.nieuweinstituut.nl/NI_See_Studio_Kawthar_Jeewa_Sara_Frikech_dd3f6e34bd.pdf.
- City of Cape Town. (N.d.) Company’s Garden and Precinct Walk. [online] https://resource.capetown.gov.za/documentcentre/Documents/Procedures%2C%20guidelines%20and%20regulations/Company%27s%20Garden%20Self%20Guided%20Walk.pdf.