In de media

Voor veel Nederlanders voelt het slavernijverleden als iets dat ver weg in de koloniën plaatsvond. Maar een nieuw boek, de Gids slavernijverleden, toont dat je bijna overal in Nederland sporen van het slavernijverleden kan vinden.

Minstens twee Limburgse kasteeleigenaren hebben direct geprofiteerd van slavenarbeid. Dat concludeert historica Dineke Stam.

Sporen van slavernij zijn overal te vinden

Van VOC-pakhuis naar het mausoleum van Piet Hein: een wandelgids voor Delfts slavernijverleden.

Sporen van het slavernijverleden in Fryslan, zijn die er? Wat is er te vinden over het slavernijverleden in Friese archieven en musea?

Correspondent Karin Amatmoekrim schrijft over Sujourner Truth, naar aanleiding van haar deelname aan de Black Heritage tour in New York.

Esther Captain, auteur van Sporen van Slavernij Utrecht, heeft een verdiepende recensie over slavernij erfgoed gidsen geschreven. Gepubliceerd in het Geschiedenis Magazine.

Karin Amatmoekrim ging mee met de black heritage tour in de staat New York en schreef er dit stuk over.

Cees Luckhardt schreef een recensie over ons boek ‘Dutch New York Histories’ voor het Antilliaans Dagblad.

Nancy Jouwe werd geïnterviewd met betrekking tot het debat over koloniale standbeelden in Nederland voor dit artikel op Nu.nl.

Nancy Jouwe nam Maarten van Rossem mee op een ‘Sporen van Slavernij’ stadswandeling in Utrecht. Video reportage.

Dienke Hondius werd geïnterviewd over het gebruik van namen van koloniale actoren voor scholen, instituten en in de openbare ruimte.

Sander Philipse noemt Mapping Slavery in zijn opiniestuk over onderzoek naar het Nederlands koloniaal verleden.

Wat moet er in het Nederlandse slavernijmuseum staan?

Rutger van der Hoeven schrijft een uitgebreid overzicht van onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden en plaatst Mapping Slavery in deze context.

Robert Jan Speerstra schrijft over het onderzoek voor het boek ‘Sporen van het Slavernijverleden van Groningen’.